Störning: Malmö / Risk för lågt vattentryck och missfärgat vatten i västra och södra Malmö

Uppdaterad: 2021-11-29 10:45

Dagstidningar

Returpapper blir kommunalt ansvar 2022

Returpapper blir kommunalt ansvar 1 januari 2022. Auktoriserade insamlare kommer att hämta returpapper för VA SYDs räkning.

Returpapper – alltså tidningar, reklamblad, pocketböcker, skrivpapper – blir kommunalt ansvar från 1 januari 2022. Det har tidigare ingått i förpackningsinsamlingen under producentansvaret. Detta efter regeringsbeslut.

Detta innebär att det i Malmö och Burlöv blir VA SYDs ansvar att samla in returpapper hos hushåll. Detta sker redan för villorna med fyrfackskärlen. Men för övriga boendeformer har detta samlats in av andra, olika aktörer på marknaden.

För att lösa detta så kan nu alla aktörer ansöka till VA SYD om att bli auktoriserade insamlare av returpapper för VA SYDs räkning. Fastighetsägarna får i sin tur sluta avtal med en auktoriserad firma för att få sitt returpapper hämtat. För privatpersoner som kastar tidningar och annat hemmavid ska det inte bli någon skillnad, skillnaden är vem som betalar för hanteringen. Alla kan fortfarande kasta tidningar och returpapper på återvinningsstationen.

Ansök om att bli auktoriserad för insamling av returpapper

Sidan uppdaterad: 27 oktober 2021 10:08

Innehållsansvarig: webbredaktionen