Vattenkiosk

Nu låser vi brandposterna

VA SYD öppnar vattenkiosker och låser tusentals brandposter för att skydda dricksvattnet.

VA SYD öppnar vattenkiosker i Burlöv, Eslöv, Lund och Malmö. Det är tankstationer, där den som är i behov av stora mängder vatten kan fylla sin tank snabbt och smidigt. Samtidigt blir närmare 9 000 brand- och spolposter låsta, för att skydda dricksvattnet från smuts och smitta. Till skillnad från brandposterna har vattenkioskerna backventiler och återströmningsskydd installerade och det hindrar smitta och smuts från att komma in i ledningsnäten.

– Dricksvattnet är vårt viktigaste livsmedel och vi jobbar kontinuerligt med att säkra kvaliteten på vårt dricksvatten, säger Anna Marmbrandt, tillförordnande dricksvattenchef.

Brandposterna fyller en livsviktig funktion för räddningstjänsten, men för byggföretag, asfaltläggare och spolbilsföretag med flera är det sluttankat från brandposterna från och med årsskiftet. I stället öppnar VA SYD vattenkiosker, där kunder kan hämta vatten på ett tryggt och smidigt sätt. Även kommunerna som vattnar parker och spolar gator, kommer att använda kioskerna som är utformade som små röda stugor med gräs på taket. För att tanka vatten från en vattenkiosk krävs det att man tecknar ett abonnemang hos VA SYD.

Vattenkiosker redan på plats i kommunerna

Idag finns redan öppna vattenkiosker här:

  • Företagsvägen i Arlöv
  • Traktorvägen 16 i Lund
  • Amiralsgatan i Malmö
  • Spillepengsgatan 15 i Malmö
  • Maskinvägen 3 i Eslöv
  • Gårdstångavägen i Flyinge

Inom kort öppnar ytterligare kiosker på Pildammsvägen i Malmö och Hangarvägen i Lund.

Läs mer om vattenkiosker här

Sidan uppdaterad: 1 februari 2021 10:51

Innehållsansvarig: webbredaktionen