#toalove

Älska din toalett lite extra på Världstoalettdagen 19 november!

Toa – lyx eller rättighet?

Världstoalettdagen firas varje år den 19 november och är en officiell FN-dag. Med dagen uppmärksammas den globala sanitetskris som det innebär när en stor del av världens befolkning saknar tillgång till toalett. Vi i Sverige tycker att rent vatten och toaletter är självklarheter, men visste du att:

  • 2 miljarder människor saknar tillgång till toalett. Det innebär att det finns fler människor i världen som har en mobiltelefon än som har en toalett. 
  • En av tio i världen saknar tillgång till rent vatten.
  • 620 miljoner barn saknar toalett i skolan.
  • Cirka 800 barn dör varje dag av sjukdomar som orsakats av smutsigt vatten och dålig sanitet.

Rent vatten och sanitet för alla

Av FNs 17 globala mål så handlar nummer 6 om just detta: Alla ska ha tillgång till fullgod och rättvis sanitet och hygien och ingen ska behöva uträtta sina behov utomhus.

Läs mer om FNs globala mål

Ge din toalett lite kärlek!

Så älska din toalett lite mer, den 19 november och alla andra dagar! Tänk på vad du spolar ner i toaletten och njut av lyxen varje gång du sätter dig. Spola bara ner, kiss, bajs och toalettpapper (och andra kroppsvätskor).

Vi älskar rent vatten!

Vi renar, kvalitetssäkrar och levererar dricksvatten direkt till din kran, och vårdar det ledningsnät under marken som gör detta möjligt. I våra avloppsreningsverk tar vi också hand om det som spolas ner i ditt avlopp för att vårda hav och vattendrag. 

 

 

Sidan uppdaterad 13 november 2019 15:37

Innehållsansvarig: webbredaktionen

Du kanske även vill läsa