Besök Kretseum

Just nu tar vi inte emot några besök alls på grund av coronapandemin. Håll utkik här för uppdaterad information om när vi kan öppna igen.

På VA SYDs Kretseum - kretslopp & kunskapscentrum erbjuder vi fyra olika studiebesök. Samtliga måste bokas i förväg.

Dropparnas oändliga resa

Vet du vad oändlig betyder? Det är något som aldrig tar slut utan bara går runt, runt. Precis som vattnets kretslopp. I himmelrummet på Kretseum bjuder vi in våra yngsta besökare till en sagostund. Vi läser Dropparnas oändliga resa och lär oss mer om vattnets kretslopp.

 

Häng med vännerna H, 2 och O på en blöt resa genom staden. Genom åar, jordlager, vattentorn, rör och avloppsreningsverk tar dropparna sig fram, träffar vänner och hjälper oss att förstå hur vattnets kretslopp fungerar i stad och natur.

 

Dropparnas oändliga resa väcker nyfikenhet på vårt vatten. Vatten som vi är beroende av, använder och påverkar varje dag. Dropparna H, 2 och O hjälper oss att förstå hur vi kan ta hand om planetens vatten på bästa sätt.

 

Vi avslutar stunden med en molnverkstad där vi tillsammans skapar nya droppvänner i räddat spillmaterial från Kretseums kreativa labb.

 

Kort om besöket

Målgrupp: Förskoleklasser och skolklasser i Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö.

Ålder: Förskoleklass och årskurs 1

Antal: Max 28 besökare per bokning

Tid: 1 timme

Kostnad: Besöket är gratis för alla skolklasser i våra medlemskommuner. För övriga grupper kostar det 2 000 kronor (exklusive moms).

 

Hjälteinsatsen

Har du en uppfinning som kan bidra till en hållbar framtid? Eller kanske en bra idé? Kretseums kreativa labb är fyllt till brädden med räddat spillmaterial som stimulerar fantasin. Här skapar vi klimatsmarta innovationer och framtidshopp tillsammans.

Vi inleder besöket med att samtala kring FNs globala mål och vilka utmaningar vi på jorden står inför. Hur kan vi lösa dem tillsammans? Därefter kliver vi in i Kretseums kreativa labb där besökarna möts av en färgsprakande samling av olika spillmaterial från lokala industrier och företag. Nu är det dags att tänka om och tänka nytt. Alla får en utmaning och genom att skapa fritt med oväntade resurser försöker vi tillsammans skapa förutsättningar för nya kreativa lösningar.

Ett besök i Kretseums kreativa labb ska inspirera och väcka tankar kring hur vi alla kan bidra till en hållbar framtid. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Gör en hjälteinsats och skapa en klimatsmart innovation med oss.

Kort om besöket

Målgrupp: Skolklasser i Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö.

Ålder: Årskurs 2-4

Antal: Max 28 besökare per bokning

Tid: 1,5 timme

Kostnad: Besöket är gratis för alla skolklasser i våra medlemskommuner. För övriga grupper kostar det 2 000 kronor (exklusive moms).

Rörigt värre

Har du funderat över vad som döljer sig i marken under en stad? Där finns en hel värld fylld av rör i olika färger. Kom och ta en titt under jorden med oss.

Rörigt värre är vår röriga station som besökarna bygger ihop själva. Syftet är att tydliggöra vattnets kretslopp i staden och förstå hur dagvatten, dricksvatten och avloppsvatten hänger ihop. Genom att själv koppla ihop de olika rören mellan vattenverk, vattentorn, kranen där hemma, avloppsverk och slutligen havet blir det urbana vattnets kretslopp tydligt. Vi använder samma vatten om och om igen, ingenting försvinner och ingenting kommer till. Därför måste vi vara rädda om det.

Utan kunskap om stadens processer och system är det svårt att ha en åsikt om hur man tycker den borde vara. På Kretseum uppmuntras diskussioner och egna åsikter hos besökarna.

Rörigt värre passar mindre grupper (max 12 besökare) och besökare som gillar att arbeta med händerna och lära genom att göra.

Kort om besöket

Målgrupp: Skolklasser i Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö.

Ålder: Årskurs 3 och uppåt (vi anpassar nivån efter åldern)

Antal: Max 12 besökare per bokning

Tid: 1-1,5 timme

Kostnad: Besöket är gratis för alla skolklasser i våra medlemskommuner. För övriga grupper kostar det 2 000 kronor (exklusive moms).

Den hållbara staden

Hur ser en hållbar stad ut och hur kan du påverka den? Den hållbara staden är en interaktiv utställning som fokuserar på hur vatten, avfall och energi hanteras i en hållbar stad. Genom upplevelser presenteras och diskuteras utmaningar och lösningar.

Den hållbara staden är Kretseums permanenta utställning där besökarna guidas genom en interaktiv upplevelse med dramaturgiskt flöde. Inledningsvis presenteras de utmaningar jorden står inför och vi diskuterar resursfördelning, konsumtion, avfall, energianvändning och utsläpp. Denna del av utställningen sker genom olika bildspel och en biofilm på åtta minuter. Filmen spelas upp på en 280-graders filmduk och upplevelsen förstärks med ljud- och ljuseffekter (tala med personal på plats om det finns misstanke att detta kan upplevas som obehagligt för någon i sällskapet).

Efter filmen får eleverna ta del av material på touchskärmar, spela sopsorteringsspelet Bajsbasket och filma med mobilen i en fysisk modell av Den hållbara staden – en handbyggd framtidsvision av Malmö där vi följer vattnets kretslopp, både över och under mark. Vi diskuterar hur staden fungerar och hur samhällsbärande verksamheter utvecklar och planerar för att göra den hållbar.

Avslutningsvis knyter vi ihop besöket med en diskussion, en värderingsövning och en frågelek. Eleverna röstar via Ipads och ser klassens resultat i realtid. Den sammanfattande diskussionen kretsar kring det som eleverna har upplevt under besöket. Vem har ansvar för en hållbar utveckling? Vad kan jag själv göra för att bidra till en hållbar stad? 

Kort om besöket

Målgrupp: Skolklasser i Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö. Passar även bra för SFI, Komvux osv.

Ålder: Årskurs 5 och uppåt

Antal: Max 28 besökare per bokning

Tid: 1-1,5 timme

Kostnad: Besöket är gratis för alla skolklasser i våra medlemskommuner. För övriga grupper kostar det 2 000 kronor (exklusive moms).

Förhållningsregler

  • Alla besökare är symptomfria och helt friska.
  • Alla spritar händerna när de kommer in.
  • Alla håller två meters avstånd till guiden under hela besöket.

Sidan uppdaterad: 12 maj 2021 14:40

Innehållsansvarig: webbredaktionen