Störning: Malmö / Risk för lågt vattentryck och missfärgat vatten i västra och södra Malmö

Uppdaterad: 2022-01-14 09:55

Diskho

Fett i avloppet - nej tack!

Fett hör inte hemma i avloppet. Spolar du ner olja och fett i ditt avlopp kommer fettet så småningom att stelna i ledningen och orsaka stopp. Fett i avloppet kan också bidra till problem med råttor. 

Har du funderat på vad som händer med fett som spolas ner i avloppet? När fettet kommer ut i avloppsnätet och temperaturen sjunker så stelnar fettet och sätter sig på avloppsledningens väggar. Till slut kan det bli stopp, vilket kan leda till översvämning och skador på ledningsnätet.

Därför är det viktigt att inte skölja ner fett i avloppet. Detta gäller fett från fritering och marinader, fett som blir över när vi lagar mat i kastruller och stekpannor, och fett i glasburkar med till exempel soltorkade tomater, tonfisk och fetaost.

Ta hand om fettet så här 

  • Torka alltid upp fett med hushållspapper och släng i mat- eller restavfall innan du sköljer ur stekpannan eller kastrullen.
  • Mindre mängd fett kan hällas i en återförslutningsbar förpackning, som PET- eller mjölkförpackning, och sedan kastas i restavfallet. 
  • Har du större mängd fett kan du fylla i en PET-flaska och lämna till en återvinningscentral. Maxgräns per inlämningstillfälle är 5 liter. Det är viktigt att försluta förpackningen ordentligt så att inte fett rinner ut. Obs! Det är idag inte möjligt att lämna fyllda förpackningar till återvinning i Lund och Eslöv.

Varför är det viktigt att inte spola ner fett i avloppet?

Fett som spolas ner i avloppet orsakar mycket stora problem i rören med stor risk för stopp hemma hos dig eller i vårt ledningsnät. I avloppet sjunker nämligen temperaturen, fettet fastnar på insidan av ledningarna och stelnar till stora cementliknande proppar som leder till stopp i avloppet och risk för översvämningar.

Större mängder fett som tar sig hela vägen till avloppsreningsverket riskerar även att skapa obalans i reningsprocessen, varför vattnet inte blir så rent som vi önskar. Genom att ta hand om fettet på rätt sätt kan du därför bidra med en värdefull insats som förhindrar stopp i avloppet och gynnar en väl fungerande reningsprocess.

Sidan uppdaterad: 2 juli 2021 14:58

Innehållsansvarig: webbredaktionen