Störning: Malmö / Risk för lågt vattentryck och missfärgat vatten i västra och södra Malmö

Uppdaterad: 2022-01-14 09:55

Rapportera råttor i avloppsnätet

Om du har problem med råttor som kommer in via avloppsnätet till bostaden, eller uppmärksammar råtthål i närheten av en kommunal avloppsledning ska du anmäla detta till oss.

Råttor är ett skadedjur och de förökar sig i stort antal där det finns sopor och annan mat. De tar sig lätt fram i rör och avloppssystem under marken och kan ställa till problem genom att angripa avloppsledningar i plast eller ta sig upp i bostäder via avloppsledningar. VA SYD ansvarar för att hålla råttbeståndet nere i avloppsnätet, samt att hålla ledningarna i gott skick för att minimera risken för att problem ska uppstå.

Om du är fastighetsägare

Du som fastighetsägare har ett eget ansvar att hålla din bostad fri från råttor. I en bostadsrättsförening är det styrelsen som har det huvudsakliga ansvaret.

Vid akuta problem bör du kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera om det ingår en skadedjurs­försäkring i din hemförsäkring. Försäkrings­­bolaget bör sedan kunna rekommendera ett skadedjurs­­bolag som kan göra en inspektion i din bostad. Om du inte har någon skadedjursförsäkring får du kontakta ett skadedjurs­­bolag på egen hand.

Om du är hyresgäst

Om du hyr din bostad är det din hyresvärd som bär ansvaret för att hålla bostaden skadedjursfri. Om hyresvärden inte åtgärdar problemet kan du anmäla detta till miljöförvaltningen i din kommun.

Sidan uppdaterad: 1 november 2021 09:01

Innehållsansvarig: webbredaktionen