Bild från Almedalen, Visby. Två personer under ett paraply i solen på strandpromenaden. Foto: Region Gotland

VA SYD i Almedalen

I år medverkar VA SYD under almedalsveckan med seminariet ”Regionalt vattensamarbete - ingen har råd att stå utanför”. Temat är vår vatten- och avloppsinfrastruktur som står inför kraftiga investeringsbehov, med ökande befolkningar i städer, klimatförändring och ökande miljökrav. Lösningen ligger i en fördjupad samverkan över kommungränserna.

Seminarium: Regionalt vattensamarbete - ingen har råd att stå utanför

4 juli 15:00 - 16:00
Vattenforum, Trädgården Mellangatan 1, Visby
Länk till mer info (Almedalsguiden)

5 juli 09:00 - 09:45
Öresundshuset, Hästgatan 1, Visby
Länk till mer info (Almedalsguiden)
Seminariet livesänds också här

Stora delar av VA-infrastrukturen byggdes för över 50 år sedan. I många större städer har befolkningen under samma period fördubblats, men VA-infrastrukturen har inte hängt med. Mindre kommuner får svårt att på egen hand klara framtida utmaningar. Lösningen ligger i samverkan över kommungränserna.

Det är dags att prioritera den dolda infrastrukturen. Sverige behöver investera mer i vatten- och avloppsverksamheten och reinvesteringstakten behöver öka betydligt. Äldre anläggningar behöver ersättas, förnyas, utökas och ibland till och med flyttas för att klara Sveriges ökande befolkning, klimatförändringar och ökande miljökrav. Det kommer att bli svårt för mindre kommuner att på egen hand klara behoven av kompetensförsörjning och kundernas ökade krav på tillgänglighet och service. Allt för många kommuner blundar för detta trots gigantiska utmaningar som inte låter vänta på sig. Sverige behöver starkare VA-organisationer som kan stiga fram och sätta fokus på den dolda infrastrukturen. Lösningen ligger i en fördjupad samverkan över kommungränserna. VA SYD har lång erfarenhet av samverkan och kan se stora vinster på flera områden. Det är dags att prioritera VA och sätta vatten på agendan. Har din kommun råd att stå utanför ett regionalt vattensamarbete i framtiden?

Medverkande:
Carina Svensson, Förbundsordförande, VA SYD
Katarina Pelin, Förbundsdirektör, VA SYD
Anna Linusson, VD/Magnus Montelius, Senior Adviser, Svenskt Vatten
Anders Almgren, Kommunstyrelsens ordförande, Lund
Johan Andersson, Kommunstyrelsens ordförande, Eslöv
Susanna Dzamic, (Moderator)

Kranmärkt mingel i Öresundshuset 5 juli 17.30-18.30

Värdar: VA SYD och Sysav.
Här ges tillfälle att nätverka med nationella och regionala beslutsfattare inom näringsliv, akademi och politik. Minglet är öppet för alla, det är bara att komma. Det bjuds på smörrebröd och passande dryck. Minglet är kranmärkt vilket betyder att det är helt fritt från flaskvatten (både kolsyrat och icke-kolsyrat). 

Varmt välkommen!

Innehållsansvarig: webbredaktionen