Dricksvattnet går att använda som vanligt igen. Provsvaren visar att vi kan häva kokningsrekommendationen för våra kunder i Kungshult. Detta gäller alla med kommunalt dricksvatten som varit berörda av den senaste tidens kokningsrekommendation.

Nu fortsätter arbetet med att säkra nuvarande anläggning inne i Eslöv samtidigt som vi ser över hur vi kan påskynda arbetet med att få igång nya anläggningen. Ombyggnationen har pågått i ca ett år och förväntas vara helt färdig under hösten 2017. Läs mer om ombyggnationen.

VA SYD beklagar olägenheten som situationen har medfört i din vardag. Stort tack för ditt tålamod. Vi vill även rikta ett stort tack till Eslövs kommun, Räddningstjänsten Syd och andra aktörer för gott samarbete.

När ges nästa information om kokrekommendationen?

Kokningsrekommendationen är nu hävd.

Om provtagningar på dricksvatten: http://www.vasyd.se/Artiklar/Dricksvatten/Provtagningar-pa-dricksvatten

Om du är orolig för din hälsa, kontakta 1177 för rådgivning. 

Rekommendationer vid kokning av vatten:

Läs mer: www.vasyd.se/Artiklar/Dricksvatten/Kokning-av-vatten

Vilket område gäller det?

Eslöv med omnejd drabbades. Se kartlänk

Detta har hänt

Problemet uppkom natten till fredag 6 januari på grund av att strömavbrottet orsakade en kraftig översvämning i vår anläggning som förser Eslövsborna med dricksvatten. VA SYD har arbetat med att åtgärda problemet på Lapplandsvägen i Eslöv sedan kl 03.00 natten till fredag.

Vi började att fylla på ledningsnätet med vatten under fredagskvällen.

Nödvattentankar började att placeras ut under fredagskvällen på följande platser från cirka klockan 19 - se kartlänk. Under kvällen hade vatten placerats ut, men det tog betydligt längre tid än vad vi planerat. Att få ut så många tankar och sedan fylla dessa med vatten var mycket mer komplicerat den här gången på grund av kylan.

Natten till lördag 7 januari fick vi igång två av tre pumpar vilket innebar dricksvatten i ledningsnätet men med kokningsrekommendation. 

Under lördagen var vattenleveransen igång som vanligt men med fortsatt kokningsrekommendation. När vattenleveransen var återställd beslutades att inte längre fylla på nödvattentankarna och under helgen plockades de in. 

Provsvaren visade under tisdagen 10 januari att vi kunde häva kokningsrekommendationen i centrala Eslöv, Örtofta och Väggarp. 

Tyvärr visade provresultat i Kungshult tjänligt med anmärkning (enligt Livsmedelsverkets föreskrifter). Därför rekommenderade vi boende i Kungshult att fortsätta koka sitt dricksvatten. Se kartlänk för berört område i Kungshult.

– Det som hände i Eslöv i fredags var för oss en mycket unik och framförallt allvarlig situation. Vi vet att anläggningen, som är en tryckstegringsstation, är gammal och har brister. Bland annat har vi sett elektrisk utrustning placerad i källaren och översvämning som ett möjligt riskscenario för just den här tryckstegringsstationen, säger Magnus Ek, tf avdelningschef för Dricksvatten, VA SYD.

Några har hört av sig och är besvikna på utkörningen av nödvattentankar, det tog nämligen mycket längre tid än vad vi hade lovat. Vi klarade inte att hålla det vi sa, både logistik och kyla försenade arbetet i flera timmar. Vi ber om ursäkt för detta då många kunder stod ute i kylan och väntade på nödvattentankarna.

Läs gärna Frågor och svar på länken här intill.