Vatten ur kranen

Använd vattnet klokt

Det är torrt och varmt i hela Sverige och det är viktigt att vi använder vattnet på ett klokt sätt. Så här ser situationen ut i VA SYDs medlemskommuner Burlöv, Eslöv, Lund och Malmö.

Tidigare uppmaning om att spara vatten

I maj var vattenanvändningen väldigt hög och vattenverken hade svårt att hinna med att rena och skicka ut tillräckliga mängder vatten. Den 25 maj gick VA SYD och Sydvatten ut med en uppmaning till våra kunder att spara på vattnet. Det var inte ett bevattningsförbud utan en uppmaning om att spara på vattnet. Sedan dess har vattenanvändningen gått ner till normala nivåer i VA SYDs medlemskommuner.

Bevattningsförbud eller ej?

Den 13 juli införde VA SYD bevattningsförbud i orterna Billinge och Stockamöllan

I övriga delar av VA SYDs kommuner (Burlöv, Eslöv, Lund och Malmö) råder inte bevattningsförbud för tillfället. Vädret och hur vattenanvändningen ser ut framöver kommer att avgöra om det blir aktuellt med ett bevattningsförbud framöver. Därför är det viktigt att vi fortsätter att vara sparsamma med vår vattenanvändning.  

Alla behöver hjälpas åt

Så använder du vattnet klokt:

  • Undvik att vattna gräsmattan. Använd inte vattenspridare. 
  • Fyll disk- och tvättmaskiner helt innan du kör dem. Använd vattensnåla program.
  • Duscha istället för att bada och ta en snabb dusch istället för en lång.
  • Stäng av kranen när du borstar tänderna.
  • Tvätta bilen i en biltvätt, gärna en som återanvänder tvättvattnet.
  • Fyll bara poolen en gång, håller du vattnet rent med hjälp av en reningspump och klor kan du bada i samma vatten länge.

Innehållsansvarig: webbredaktionen

Du kanske även vill läsa