Besök ett avloppsreningsverk lördagen den 17 november!

Vill du lära dig mer om vattnets kretslopp, rening och vilken plats du själv har i denna process? Nu har du chansen!

I samband med Världstoalettdagen bjuder VA SYDs pedagogiska verksamhet Kretseum in till guidade visningar på Källby avloppsreningverk i Lund och Klagshamns avloppsreningsverk i Malmö.

Besöken är kostnadsfria och du bokar din plats på länken nedan. Barn deltar i sällskap av vuxen och lägsta ålder för besöken är 10 år. Sista anmälningsdag är torsdagen 15 november. Hela besöket sker utomhus, så välj kläder efter väder.

Boka ditt besök på ett avloppsreningsverk här

Världstoalettdagen

Världstoalettdagen är en officiell FN-dag som infaller den 19 november på initiativ av World Toilet Organization. Målet är att uppmärksamma den tredjedel av världens befolkning som lever utan toaletter och värdig hygien.

I Sverige har vi gott om toaletter, men vi måste ta hand om vårt vatten och sluta använda toaletten som en papperskorg. Varje år uppmärksammar Sveriges VA-branschorganisation Svenskt Vatten denna dagen genom att bedriva kampanj mot avloppssystemets största fiender. Så vad får man spola ner i avloppet? Bara kiss, bajs och toalettpapper.

Toalettupproret!

Nu drar vi igång Toalettupproret i sociala medier. Dags att sluta fulspola! Varje år spolas 7000 ton skräp ner i svenska avlopp. Nu startar VA SYD ett toalettuppror på Facebook och uppmanar alla att sluta fulspola. Bara kiss, bajs och toapapper hör hemma i toaletten!

Anmäl dig till Toalettupproret du också och berätta om kampanjen för alla du känner. Om du visar att du tänker på vad du spolar ner i toaletten så kommer andra att inspireras att göra det samma!

Innehållsansvarig: webbredaktionen