Lagad spricka i mur

Se om ditt hus – tips på hur du kan förebygga källaröversvämning

Det går aldrig att skydda sig helt mot källaröversvämning. Men vi skulle kunna använda dagvattnet som en resurs istället – och du kan hjälpa till. Här får du några tips och råd på både små och stora saker du kan göra i ditt eget hus.

Det går aldrig att skydda sig helt mot källaröversvämning. Men vi skulle kunna använda dagvattnet som en resurs istället – och du kan hjälpa till. Här får du några tips och råd på både små och stora saker du kan göra i ditt eget hus. Du får också råd om hur du kan skydda ditt hus med tekniska lösningar. Tillsammans kan vi hjälpas åt att göra plats för vattnet.

Se om ditt hus

  • Se till att husgrunden är väl dränerad. Fuktfläckar i källaren kan vara ett tecken på att din källargrund behöver dräneras om.
  • Laga sprickor och öppningar i ytterväggar och källargolv.
  • Säkra fönster, dörrar och öppningar inför skyfall så att inte vatten kan komma in den vägen. Du kan behöva sätta en extra tröskel eller något annat föremål för att blockera din garagenedfart och andra ingångar som ligger lågt och riskerar att släppa in vatten.
  • Välj ett vattenbeständigt material, till exempel klinkers, till källargolvet.
  • Har du saker i källaren? Tänk på att inte förvara saker på de lägsta hyllplanen. Även en liten mängd vatten kan göra stor skada.
  • Saker du förvarar i källaren kan du lägga i plastbackar så att de tål fukt och i värsta fall vatten.
  • Koppla om stuprören och skörda vattnet. Det finns olika sätt att ta hand om dagvattnet från hustaket; du kan lägga ränndalsplattor så att vattnet rinner bort från huset ut på gräsmattan, anlägga en stenkista dit vattnet leds i nedgrävda stuprör eller låta vattnet rinna ner i en regntunna så att du kan använda vattnet till bevattning. Läs mer om att koppla om dina stuprör i vår broschyr här intill.

Backventil, pump eller brunn?

Oavsett om du väljer att installera backventil eller en pump krävs det regelbunden tillsyn. Det finns många olika typer och tillverkare – prata med en specialist på en VVS-firma innan du väljer. Läs mer om pumpar, ventiler och brunnar i vår broschyr här intill.

En backventil skyddar fastigheten mot att vatten från gatuledningen tränger in i källaren genom golvbrunnar och andra avloppsenheter.

Pumpning. Bor du i ett område med kombinerat avloppssystem*? Då är det säkraste sättet att undvika att avloppsvatten tränger in i källaren att pumpa spillvattnet från källarplanet.

En manuellt avstängningsbar golvbrunn måste vara ordentligt förankrad i golvet för att kunna stå emot vattentrycket från ett överbelastat avloppssystem. 

En självstängande golvbrunn fungerar enligt samma princip som en backventil och tillåter bara att vattnet strömmar i en riktning.

*Är du osäker på om ditt område har kombinerat avloppssystem kan du ringa VA SYDs kundservice och fråga.

Saker att tänka på i ditt hus och i din trädgård

Bild över hus och trädgård

Innehållsansvarig: webbredaktionen

Du kanske även vill läsa