Drygt tre miljoner av Sveriges runt 4,5 miljoner hushåll brukar köpa gran till jul. Och nu när julen är över ska den ut ur hus och lägenheter. Men granen kommer till nytta även efter jul om den återvinns, julgranar som lämnas till återvinningscentralerna flisas ner och kan sen användas till el och fjärrvärme. Om alla granar samlades in för energiåtervinning i en förbränningsanläggning skulle energin räcka till att värma 1 200 villor i ett år. Hamnar granen i trädgårdsavfallet så komposteras den och blir ny jord.

I Malmö och Burlöv så blir du av med din gran på något av följande sätt:

  • Bor du i lägenhet kan du kontakta din fastighetsägare eller bostadsrättsförening för att ta reda på vad som gäller hos dig. Många fastighetsägare ordnar särskilda containers för att samla in granarna. Finns det ett grovsoprum kan det vara här du ska lämna granen.
  • Bor du i villa kan du klippa ned granen och lägga den i trädgårdsavfallskärlet om du har ett sådant. Kärlet töms sedan när tömningen för trädgårdskärl startar upp igen under v 9 och 10. Du kan även paketera den och slänga den i ditt restavfallskärl (vanliga gröna sopkärlet) om den får plats.
  • Du som bor i villa i Burlöv och Malmö kan även beställa hämtning av granen från VA SYDs kundservice. Det kostar 80 kronor per julgran.
  • Lämna granen utan extra kostnad på Sysavs återvinningscentraler i Norra hamnen eller i Bunkeflo.


Källor: SkogsSverige.se, Viivilla.se