Störning: Malmö / Risk för lågt vattentryck och missfärgat vatten i västra och södra Malmö

Uppdaterad: 2022-01-14 09:55

Minska och förebygga avfall

Visste du att det uppstår 473 kilo hushållsavfall från varje svensk per år? För att minska avfallet måste vi hjälpas åt genom att slänga mindre. Att återvinna avfall är bra, men det är ännu bättre för klimatet och miljön om vi kan förebygga så att avfallet aldrig uppstår.

Tillverkningen av kläder, leksaker, möbler – ja nästan allt vi använder i vår vardag kräver stora mängder råvaror, kemikalier och energi och orsakar dessutom så kallade konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser. Ett viktigt och enkelt sätt att minska denna miljöbelastning är därför att förebygga avfall genom att använda det vi köper på ett mer långsiktigt och hållbart sätt.

Mycket i vår vardag sker av bara farten och det är inte alltid enkelt att se att våra vardagliga mönster skulle ha en inverkan på vår omvärld. Här är fem tips på hur du kan förebygga avfall i vardagen:

  1. Köp färre nya prylar. Vi måste vara rädda om jordens begränsade resurser och måste därför minska behovet av att hela tiden utvinna nya råvaror och material.
  2. Laga, dela, hyr och låna! Sportutrustning, teknik och friluftskläder är bara några exempel på saker som man oftast inte behöver köpa själv.
  3. Byt ut engångsmaterial till flergångsmaterial. Skippa till exempel pappersmuggen på picknicken och ta med en riktig som du kan använda om och om igen. Ta med egen vattenflaska istället för att köpa vatten i plastflaska.
  4. Släng mindre mat. Laga mat på rester och se till att använda råvarorna i kylen innan de blir dåliga,
  5. Tacka nej till reklam, även den digitala reklamen som lockar dig till onödiga inköp.

Forskning om att minska avfallet 

Mimmi Bissmont är utvecklingsingenjör på VA SYD och har varit industridoktorand på Malmö universitet. Hon har i sin forskning undersökt hinder för att minska sitt avfall och hur de hänger ihop med strukturer i samhället och på individnivå.

Mimmi Bissmont har dels djupintervjuat svenska hushåll som källsorterar men inte jobbar aktivt med att förebygga sopor, dels svenska bloggare med fokus på ”zero waste”. Hennes studie av zero waste-bloggarna visar att dessa hushåll måste kämpa i vardagen för att minimera sitt avfall. Detta tyder på att förebyggande av hushållsavfall inte stöds av den svenska samhällsstrukturen och därför inte kommer att spridas av sig själv.

Minimera avfallet - hinder och möjligheter

Sidan uppdaterad: 1 november 2021 09:01

Innehållsansvarig: webbredaktionen