VA SYD

Matavfall - Matavfallspåsar

Använd bara VA SYDs matavfallspåsar för att sortera ut ditt matavfall. Ställ påsen i hållaren, då ventileras påsen bättre.

Slut på påsar?

Bor du i villa kan du själv ”flagga” när dina matavfallspåsar är slut. Du klämmer helt enkelt en matavfallspåse i kärl 1 på tömningsdagen, så ser chaufförerna till att du får nya påsar levererade. På så vis kan du själv styra när du vill få nya påsar. Man kan även själv hämta påsar på våra utlämningsställen, listan över dem hittar du längre ner.

Bor du i lägenhet får du matavfallspåsar och hållare genom din hyresvärd eller bostadsrättsförening.

Är du ägare av en flerfamiljsfastighet, ansvarig för en bostadsrättsförening, en verksamhet, ett företag  eller en industri kan du beställa nya påsar här.

Så använder du påsen och hållaren

Ställ påsen i hållaren som du får från VA SYD. Vik ner kanten. Lägg allt matavfall i papperspåsen. Fyll påsen till den streckade kanten, vik ihop påsen och kasta den i facket för matavfall (eller i det bruna kärlet om du har matavfallskärl). Även om påsen inte är full är det bra att slänga den ofta. 

Om påsen ställs i en vanlig hink förstörs cirkulationen och påsen blir blöt och går sönder. Därför ska du använda den bruna hållaren, som är utformad så att det kommer in luft till påsen. Det gör att fukten från matavfallet avdunstar.

Papper är en förnybar råvara och påsen är gjord av ett tåligt papper som släpper igenom vattenånga men inte vattendroppar. Vid extra vått avfall kan man låta det rinna av i vasken först, eller lägga lite hushållspapper i botten på påsen. Det går också bra att använda dubbla påsar.

Ingen plast eller komposterbar plast!

Packa inte matavfallet i plastpåsar eftersom plast gör det omöjligt att återvinna avfallet. Sätt inte en plastpåse varken i eller runt papperspåsen, det förstör ventilationen. Använd inte heller komposterbara plastpåsar som majsstärkelsepåsar eller påsar av bioplast. De fungerar inte i den rötningsprocess som används för att ta till vara på matavfallet. Den typen av påsar fastnar och orsakar driftstopp.

Våra utlämningsställen

Från och med 30 april 2020 slutar vi att leverera matavfallspåsar för utlämning till matbutiker. Servicen finns kvar så länge butiken har påsar i lager. Vi hänvisar sen till våra rutiner ovan. Tills vidare finns det fortfarande möjlighet att hämta påsar här:

  • Bunkeflo återvinningscentral, Gottorpsvägen 52 
  • Medborgarservice Arlöv, Kärleksgatan 6
  • Medborgarservice i Framtidens hus, Lindängsplan 3
  • Norra hamnens återvinningscentral, Bjurögatan 20
  • ReTuren, Lindängsplan 4 
  • VA SYDs huvudkontor, Scandinavian Center, Hjälmaregatan 3

Sidan uppdaterad: 27 augusti 2020 10:32

Innehållsansvarig: webbredaktionen

Du kanske även vill läsa