VA SYD

Matavfall

Det är enkelt att sortera rätt. Matavfall är sådant som blir över och inte kan sparas när du lagat eller ätit mat. Vill du minska mängden matavfall? Köp inte mer mat än du tror att det går åt eller gör lunchlådor och mellanmål av mat som blir över.

Det är här är matavfall

Grönsaker, frukt, bröd, ost, kött och fisk är matavfall (råa såväl som tillagade) precis som fiskben och ben från till exempel revben och kotletter. Äggskal, te (både i lösvikt och tepåsar), lite servetter och hushållspapper går också bra att lägga bland matavfallet, liksom kaffesumpen i sitt filter. 

Det här är inte matavfall

Plastpåsar och blöjor märkta som ”biologiskt nedbrytbara varor” får inte läggas bland matavfallet eftersom dessa inte kan brytas ner i biogasanläggningen, inte heller följande:

  • Kattsand, blöjor
  • Jord, blommor
  • Trä, aska
  • Stearin
  • Snus, cigaretter, tuggummi.

Matoljor och fett

Häll inte matolja och fett i avloppet! Det stelnar på vägen till reningsverket och kan orsaka stopp i avloppsledningarna. Gör så här istället:

Om det är lite fett/olja: Torka ur stekpannan med hushållspapper och släng det i matavfallspåsen.

Om det är lite mer fett/olja: Samla oljan i en PET-flaska eller pappersförpackning, exempelvis mjölkkartong, och släng det i den vanliga soppåsen (restavfallet). En fylld PET-flaska kan du också ta med och lämna på återvinningscentralen. Läs mer om fett i avloppet.

Sidan uppdaterad: 30 juni 2020 08:02

Innehållsansvarig: webbredaktionen

Du kanske även vill läsa