Tobias Dahlquist, arbetsledare på avdelningen Rörnät

Arbetsledare, ett viktigt jobb för friskt vatten och fungerande avlopp

Tobias Dahlquist är arbetsledare på avdelningen Rörnät på VA SYD. Där pågår ett kontinuerligt arbete med att förbättra ledningsnätet för dricksvatten och avlopp. Ett viktigt arbete som Tobias jämför med att jobba i räddningstjänsten. Dagligen arbetar de för att säkerställa att alla har friskt vatten i kranen och fungerande avlopp.

Hur är det att arbeta som arbetsledare?

Det är spännande och innebär olika utmaningar varje dag. Från små projekt till stora projekt. Den dagliga driften och underhållet. Det svänger fort. Ena stunden sitter jag och planerar och plötsligt kommer det något akut så vi får prioritera om.

Hur kommer det sig att du började arbeta med detta?

Jag har gått byggprogrammet, Bygg och Anläggning på Mölledalsgymnasiet i Malmö. När jag var 18 gick jag ut skolan och började arbeta som rörläggare. Nu har jag arbetat med rörläggararbeten i 12 år. Ett år som rörläggare på VA SYD och nästan tio år på NCC, och är nu arbetsledare på VA SYD. Innan jag började här jobbade jag med stora VA-arbeten på bland annat kärnkraftverk, pappersmassebruk och batterifabrik

Vad innebär ditt arbete som arbetsledare för rörläggare?

Det är väldigt omväxlande. Arbetet innehåller mycket administrativt arbete, men även praktiskt när man är ute och mäter, fotograferar och planerar jobb. Jag måste ut och titta där arbeten ska utföras och ibland hjälper jag rörläggarna med vissa saker. Jag har personalansvar för fem rörläggare som refererar till mig. Mitt ansvar är att se till att rörläggarna har planerade jobb för underhåll och drift, utredning och förbättringssyfte.

Vad finns det för utvecklingsmöjligheter inom VA SYD?

Jag är ett exempel, och det finns flera andra som börjat sin karriär som rörläggare, men som nu arbetar med utredningar, beställningar eller som arbetsledare. Det finns stora möjligheter att gå vidare, utbilda sig och få andra tjänster inom verksamheten. Och vi är väldigt attraktiva på arbetsmarknaden!

Saknar du friheten att vara ute och jobba som rörläggare?

Att arbeta som rörläggare är fantastiskt roligt och jag skulle rekommendera alla att börja med det jobbet. Det är en bra inkörsport och ger kunskaper som behövs om man vill ta sig vidare och bli något annat.

Vad är det bästa med ditt arbete?

Det är den goda sammanhållningen och alla härliga kollegor. Vi har ett riktigt bra samarbete och det är alltid lika kul att gå till jobbet. Och vi har en god arbetsmiljö. Bland annat ingår en friskvårdstimme i veckan då man kan träna på arbetstid.

Tobias visar runt på Strömgatan där VA SYD har stora kontorslokaler, matsal samt lager och garage. När han visar runt möter vi kollegor och samarbetspartners och stämningen är väldigt kamratlig. Det märks hur stolt Tobias är över sitt arbete, sina kollegor och sin arbetsplats. Han vill visa varje vrå. Från garage, fikarum och omklädningsrum till lager. Nere i lagret ligger rör, slangar och verktyg i prydliga rader och väntar på att behöva användas. Välorganiserade omklädningsrum med bastu och duschar. Och så den välutrustade träningslokalen som sägs vara från Prins Daniels gymkoncept och där alla har möjlighet att träna och hålla sig i form.

Vad är skillnaden mellan att arbeta på VA SYD jämfört med privata företag?

Det är något helt annat här jämfört med i den privata sfären, även om det fysiskt är samma typ av jobb. Det vi bygger på VA SYD handlar om samhällets infrastruktur och samhällsnytta. Det är lite som att jobba i räddningstjänsten. Vi ska se till att den dagliga driften av dricksvatten och avlopp fungerar, och att det inte ska bli översvämningar. Alla ska kunna gå på toaletten och ha friskt vatten i kranen. Det känns betydelsefullt och viktigt. Jag gillar verkligen att arbeta på VA SYD och den viktiga roll vi har i samhället!

Sidan uppdaterad 8 augusti 2018 15:43

Innehållsansvarig: webbredaktionen

Du kanske även vill läsa