Nermina Zaimovic, Processingenjör på Ellinge avloppsreningsverk

Vad gör du en vanlig dag på VA SYD?

Jag kontrollerar avloppsvattenreningsprocessen med hjälp av ett datastyrsystem där jag följer upp variationer och justerar driften. Sedan sammanställer och redovisar jag driftdata både internt och till myndigheter. Genom daglig och nära kontakt med drifttekniker, labbpersonal, drift-, automations- och projektingenjörer ser jag till att avloppsvattenreningsprocessen fungerar så bra som möjligt. 

Hur gör ditt arbete skillnad för miljön?

För miljön är det bra att vi renar vatten så bra vi kan så att miljöpåverkan blir så liten som möjligt. Förutom att ta hand om och rena avloppsvattnet på bästa sätt för att skydda miljön får vi rent vatten och restprodukter som biogödsel och biogas. Rent vatten leds ut i Kävlingeån, biogödsel sprids på åkermark och biogas används till uppvärmning. En del renas också till fordonsgas. Genom daglig uppföljning och optimering av processen minskar energi- och kemikalieanvändning.  

Vad är det bästa med att jobba på Ellinge avlopssreningsverk?

Stora variationer i belastningen gör att ingen dag är den andra lik, nya utmaningar och nya problem dyker upp hela tiden. Arbetsuppgifterna är omväxlande men samtidigt stimulerande så jag utvecklas ständigt. Också trivs jag bra med mina arbetskollegor.

Vilken utbildning behöver man för att jobba som processingenjör?

Jag har utbildning i kemiteknik men man kan också ha någon annan relevant utbildning inom vatten och miljöteknik.

Sidan uppdaterad 8 augusti 2018 15:36

Innehållsansvarig: webbredaktionen

Du kanske även vill läsa