Magnus Ericsson, rörläggare

Frisk luft, gemenskap och frihet det bästa med rörläggarjobbet

God sammanhållning, självständigt arbete med problemlösning och spännande utmaningar på jobbet varje dag gör att Magnus Ericsson stortrivs med att vara rörläggare på VA SYD. Han är inne på sitt 17:e år som rörläggare, men det gör inte att han har tröttnat på jobbet.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det är helt klart att man får vara ute. Det älskar jag och det får man verkligen vara som rörläggare. Jag har stått på fabrik tidigare och att vara inne är inget för mig. Självklart har vintern sina sidor. I vintras var det verkligen kallt, och det gick åt många arbetshandskar. När sommaren kommer är det glömt och det är fantastiskt att jobba som rörläggare.

Vad innebär ert arbete?

Vi reparerar gamla rör och gör nyanläggningar. Det är rör till dagvatten, dricksvatten och avlopp. Det roligaste är att meka ihop gammalt med nytt och själv klura ut vilken koppling som blir bäst. Arbetet är mycket självständigt. Jag får ett jobb och sedan gör jag det. Man kan säga att det är frihet under ansvar!

Är det ett viktigt arbete?

Vatten behöver alla. Vi har fantastiskt bra dricksvatten i Sverige och ledningarna är en viktig del av det. Det är vi som har huvudansvaret för ledningarna. Jag känner stolthet över det ansvaret.

Är det ett ensamt jobb?

Vi ska aldrig jobba ensamma utan jobbar i team. Då är vi två rörläggare, en grävmaskinist och en lastbilschaufför. Det är ett lagarbete som vi gör och vi blir väldigt tighta. Vi har en fantastisk gemenskap på jobbet och det känns som en stor familj.

Vilka tycker du är de stora utmaningarna när man arbetar som rörläggare?

Ibland får vi stora utmaningar. Ett exempel är när de var ett dricksvattenavbrott i Eslöv mitt under en storhelg. Jag skulle egentligen vara ledig, men så blev det inte. Vid speciella händelser få man rycka in och jobba, men det är spännande och kul när man kan vara med och lösa ett problem.

Hur ofta har ni beredskap?

Vi har beredskap var sjätte vecka och ibland kan det innebära långa arbetspass och nattarbete. Men beredskapsersättningen innebär även ett fint extra tillskott i lönekuvertet!

Varför ska man bli rörläggare?

Om man vill ha ett spännande jobb med mycket omväxling och bra arbetskamrater, då ska man söka sig till VA SYD och bli rörläggare!

Hur blir man rörläggare?

Jag har gått vuxenutbildningen Bygg och anläggning på Mölledalsskolan. Det är ett praktiskt yrke och egentligen inget man kan läsa sig till, men det finns hur mycket möjligheter som helst att utvecklas inom VA SYD om man vill. En del väljer att gå vidare som arbetsledare och sedan kanske utredare. Det är inget för mig som vill jobba ute.

Alla rörläggare får gå en diplomerande rörläggarkurs hos Svenskt Vatten. Det är en kurs på två veckor. På Svenskt Vattens hemsida står det att ”Kursen ger god insikt i rörnätssystemets uppbyggnad och funktion och god kännedom om anläggning samt drift, underhåll och förnyelse av befintliga rörsystem.”

Idag finns det drygt 50 rörläggare som arbetar på VA SYD och 27 av dem arbetar på entreprenadenheten med markarbeten precis som Magnus Ericsson.

Sidan uppdaterad 8 augusti 2018 15:43

Innehållsansvarig: webbredaktionen

Du kanske även vill läsa