Hillevi Gustafsson, drifttekniker

Det bästa med jobbet är bredden på arbetet, att få göra många olika saker

Hur länge har du arbetat på VA SYD?

I maj är det två år sedan jag började som drifttekniker. Jag fick jobb direkt efter min utbildning på VA- och kretsloppsteknikerprogrammet på Högskolan i Kristianstad. Det är en tvåårig distansutbildning vilket passade mig perfekt. Jag var lite skoltrött och kom direkt från gymnasiet. Utbildningen handlar mycket om vatten och kretslopp och ger en bra grund och möjlighet att jobba med många olika saker.

Varför ville du bli drifttekniker?

Jag ville ha ett praktiskt yrke och jag visste att jag ville jobba med mina händer. När jag hörde talas om jobbet av en bekant tyckte jag att det lät som ett kul och aktivt arbete. Jag bestämde mig för att söka till utbildningen, och det har jag inte ångrat.

Vad innebär det att jobba som drifttekniker?

Jag jobbar på Klagshamns avloppsreningsverk i Malmö. Här jobbar vi med övervakning och tillsyn av reningsprocessen, underhåll, renoveringar och nybyggnationer. För tillfället jobbar jag en hel del med både renoveringar och nybyggnationer. Det är väldigt roligt att meka och bygga. Just nu är jag med på sluttampen på bygget av ett nytt reningssteg och bygger de sista delarna. Jag mäter, beställer grejer, svetsar och sätter ihop. Det är jättekul! Framförallt att svetsa är något jag verkligen gillar och som jag aldrig gjort tidigare.

Är det är spännande arbete? 

Ja det är det. Det händer nya saker och jag lär mig nya grejer varje dag. Jag har utvecklats massor sedan jag började här. När jag kom hit hade jag ingen praktisk erfarenhet. Jag har lärt mig hur reningsverket fungerar, hur mätare och provtagare fungerar och mycket annat.

Du är en aktiv fallskärmshoppare. Är jobbet som drifttekniker tillräckligt utmanande för dig?

Jobbet här är ännu mer utmanande än att hoppa. Här har jag som vakthavande ansvar för ett helt reningsverk. Det är ett stort miljöansvar. Att hoppa fallskärm är inte lika utmanande. Det är bara roligt! 

Vilka möjligheter finns det att utvecklas som drifttekniker på VA SYD?

Väldigt goda! I den roll jag har nu får jag bra gehör från min chef när jag vill gå någon kurs. Jag ser även många exempel på kollegor som har jobbat som tekniker tidigare och sedan blir chefer eller har andra intressanta uppdrag i organisationen. 

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Det är absolut bredden på arbetet. Att få göra så många olika saker och hela tiden lära sig nytt och utvecklas.

Tror du att drifttekniker är ett framtidsyrke? 

Absolut! Jobbet kan innebära så många olika uppgifter på olika arbetsplatser. Inom VA-branschen tror jag att det kommer att finnas gott om jobb.  Vi kommer alltid att behövas!

 

Sidan uppdaterad 8 augusti 2018 15:44

Innehållsansvarig: webbredaktionen

Du kanske även vill läsa