Laboratorietekniker Axel Karlsson 

Vad gör du en vanlig dag på VA SYD?

Jag har bara varit anställd här en månad, så än så länge har jag faktiskt inte varit med om någon riktig ”vanlig dag”; ingen dag är den andra lik! Men jag försöker planera så att jag åker ut och tar prover på förmiddagen för att sedan ägna eftermiddagen åt att ta hand om utrustning, förbereda proverna för analys, och planera nya provtagningar. Ungefär hälften av tiden är jag ute på fältet och andra hälften är jag inne på labbet. Provpunkterna är väldigt olika, alltifrån oljeavskiljare till pumpstationer. 

Hur gör ditt arbete skillnad för miljön?

Jag och mina kollegor är en viktig del av kontrollsystemet på avloppsvattnet, att arbeta med provtagning innan vattnet kommer till avloppsreningsverken är viktigt ur flera perspektiv. Det gör att vi har koll på det som blir kvar efter reningen.

Motsvarar jobbet de förväntningar du hade när du sökte det?

Ja, det får jag nog säga. Jag hade förväntat mig ett rätt omväxlande jobb där man både fick arbeta med kroppen och knoppen, och så är det verkligen.

Vilken utbildning behöver man för att jobba som laboratorietekniker?

En högskoleutbildning inom kemi, biomedicin eller miljövetenskap är en bra grund för att jobba som laboratorietekniker. Som just provtagare behöver man ha intresse och fallenhet för naturvetenskap. Jag har läst molekylärbiologi och min föregångare hade läst geologi. Man måste också ha B-körkort. Ibland ska proverna tas i ogästvänliga miljöer där det är bullrigt, smutsigt och luktar pyton, så man får inte vara alltför fåfäng.

Sidan uppdaterad 8 augusti 2018 15:35

Innehållsansvarig: webbredaktionen

Du kanske även vill läsa