Störning: Malmö / Risk för lågt vattentryck och missfärgat vatten i västra och södra Malmö

Uppdaterad: 2022-01-14 09:55

Barn som pumpar vatten i Hyllie vattenpark

På besök i Hyllie vattenpark

I Hyllie vattenpark finns åtta vattenstationer för lek, experiment och undervisning. Här hittar du information om varje station samt tips på pedagogiska aktiviteter som kan användas om du vill lära dig mer om vatten och dess unika egenskaper. Kör hårt!

1. Vatteninstallationen

Skulpturen, som också är en fontän, är designad av Anders Dahlbäck, landskapsarkitekt i Malmö stad. Den är gjord av diabas, en typ av bergart som kommer från Hägghults stenbrott i norra Skåne. Diabas från Hägghult återfinns i hela världen i byggnader och konstverk.

 

 

 

 

 

Lektionstips

Hur mycket rinner det? (åk 4-6)

2. Vattenfallet

Här börjar vattnets färd genom parken ner mot dammen. Gå genom vattenfallet med regnkläder och/eller paraply, eller varför inte testa något annat regnskydd som barnen har arbetat fram i skolan? Vid sommartemperatur kanske en svalkande dusch är lockande. Här får barnen uppleva vatten i dess olika former och ni kan prata om hur de uppstår. Vid soliga dagar bildas en vacker regnbåge! Det är även bra att ta med is för att illustrera vattnets fasta form. 

Lektionstips
Skapa en regnbåge (åk 4-6)
Vattnets former - rörelseövning (åk 1-3)

3. Överraskningsfontänen

En lekfull upplevelse där vattnet sprutar oförutsägbart från olika ställen när eleverna pumpar. Öka strålens höjd genom att ta i och var beredd på att bli blöt! Det kan vara bra att förbereda eleverna på besöket genom att informera om sannolikhet, slump, vattentryck och pumpar.

4. Kanalen

Vattnet i fontänen rinner ner i kanalen. Här finns flyttbara formar som kan läggas på olika vis för att styra vattnet genom kanalens första del. Barnen kan skapa sitt eget meanderlopp, såsom vattendrag slingrar sig fram genom ett slättlandskap. Det finns även rörliga hinder i kanalen som kan vinklas åt olika håll och på så vis styra vattenströmmar. Vattnet rinner sedan vidare ner i ett slussområde där vattennivån regleras i olika sektioner. Här kan barnen själva testa hur en sluss fungerar. Efter kanalen kan barnen pumpa vatten i två långa rännor och tävla med medhavda pappersbåtar. 

Lektionstips
Kanalen i Hyllie vattenpark (åk 4-6)
Vik en pappersbåt (åk 4-6)
Flytkraft (åk 1-3)

5. Vattenrör

Vattenrör i tre olika storlekar har gjorts om till sittplatser där barnen kan utmana varandra i ”gissa ljuden”. I de två största rören spelas tretton olika ljud upp med koppling till vatten. Passa på att titta på vattenrören och fundera på hur vatten leds under marken i en stad. Hur många kilometer vattenledningar finns det under en stad? Passa också på att leta rätt på olika brunnslock!

 

 

Lektionstips

Lyssna på ljud i rören (åk 1-6)

6. Vattenverkstaden

Vattenverkstaden består av olika tekniska vattenverktyg. Barnen kan få vattnet att rinna uppåt med hjälp av Arkimedes skruv. Vattnet rinner sedan vidare till kommunicerande kärl där barnen kan styra vattennivån genom att täppa till olika rörmynningar. Ett klassiskt vattenhjul kan sättas igång med en handpump. Barnen kan även starta en vattenfontän genom att stå på en vipp-pump och ta i med hela kroppen.

 

Lektionstips

Kommunicerande kärl (1-6)

Bygg ett vattenhjul (åk 4-6)

7. Dungen

Dungen är en fin plats för att söka skugga men även för lek. Här finns små träbroar där barnen kan gå och springa utan att nudda marken. Men var försiktiga, vid regn blir broarna hala!

 

Lektionstips

Vattenreningsexperiment (åk 1-6)

8. Dammen

Vid dammen finns det en brygga och soliga dagar är det en fin plats att äta medhavd fika på. Man kan undersöka vilket skräp som har hamnat i dammen och fundera på var det kommer ifrån. Ta gärna med naturböcker för att kunna artbestämma växter och djur. 

Sidan uppdaterad: 23 augusti 2021 08:34

Innehållsansvarig: webbredaktionen