Barn som pumpar vatten i Hyllie vattenpark

På besök i Hyllie vattenpark

I Hyllie vattenpark finns nio vattenstationer för lek, experiment och undervisning. Här finns information om varje station och lektionsmaterial som kan användas vid de olika stationerna. Kör hårt!

 

 1. Vatteninstallation

Skulpturen, som också är en fontän, är designad av Anders Dahlbäck, landskapsarkitekt i Malmö stad. Diabasen kommer från Hägghult, strax utanför Lönsboda. Diabas härifrån återfinns över hela världen i byggnader och konstverk.
Hur mycket rinner det?, 235 kB PDF

 
Flicka med paraply i Hyllie vattenpark

2. Vattenfallet

Här börjar vattnets färd genom parken ner mot dammen. Gå genom vattenfallet med olika skydd såsom regnkläder och paraply. Vid sommartemperatur kanske en svalkande dusch är lockande. Barnen upplever vatten i olika former. Här kan vi prata om skillnaden på de olika formerna av vatten och hur de bildas. Vid soliga dagar bildas en vacker regnbåge! Ta gärna med regnkläder, och/eller paraply, eller varför inte testa något annat regnskydd som barnen arbetat fram i skolan? Det är även bra att ta med is för att illustrera fast form på vatten.
Skapa en regnbåge, 124 kB PDF
Vattenhjul, 124 kB PDF
Vattnets former som rörelseövning, 98 kB PDF

 

Överraskningsfontän i Hyllie vattenpark

3. Överraskningsfontän

Ytan består av pumpar och fontäner. En lekfull upplevelse där vatten sprutar oförutsägbart från olika ställen när eleverna pumpar. Öka strålens höjd genom att ta i och var beredd på att bli blöt! Det kan vara bra att förbereda eleverna på besöket genom att informera om sannolikhet, slump, vattentryck och pumpar.

 Kanalen i Hyllie vattenpark

4. Kanalen

Vattnet från fontänen rinner ner I kanalen. Här finns flera flyttbara formar som kan läggas på olika vis för att styra vattnet genom kanalens första del. Barnen kan skapa sitt eget meanderlopp, så som vattendrag slingrar sig fram genom ett slättlandskap. Det finns även så kallade flipprar i kanalen. Dessa är rörliga hinder som kan vinklas åt olika håll och på så vis styra vattenströmmar. Vattnet rinner vidare ner i slussområdet där vattennivån regleras i olika sektioner. Här kan barnen själva testa hur en sluss fungerar. Efter kanalen kan barnen pumpa vatten i två långa rännor som är gjorda för båtrace.
Kanalen i Hyllie vattenpark, 221 kB PDF
Vik en pappersbåt, 239 kB
Flytkraft, 125 kB PDF
Vattenhjul, 124 kB PDF

 

 Barn i vattenrör i Hyllie vattenpark

 5. Vattenrör

Vattenrör i tre olika storlekar har gjorts om till sittplatser där barnen kan utmana varandra i ”gissa ljuden”. Tretton olika ljud som har koppling till vatten spelas i de två största rören. Passa på att titta på vattenrören och fundera på hur vatten leds under marken i en stad. Hur många kilometer vattenledningar finns det under en stad? Leta rätt på olika brunnslock!
Lyssna på ljud i rören, 424 kB PDF

 

Vattenverkstad i Hyllie vattenpark

6. Vattenverkstaden

Vattenverkstaden består av olika tekniska vattenverktyg. Barnen kan få vattnet att rinna uppåt med hjälp av Arkimedes skruv. Vattnet rinner vidare till kommunicerande kärl där barnen kan styra vattennivån genom att täppa till olika rörmynningar. Ett klassiskt vattenhjul kan sättas igång med en handpump. Barnen kan även starta en vattenfontän genom att stå på en vipp-pump och ta i med hela kroppen.

Dungen i Hyllie vattenpark

 7. Dungen

Dungen är en fin plats för att söka skugga men även för lek. Här finns spänger där barnen kan gå och springa runt utan att nudda marken. Men var försiktiga, vid regn kan spängerna blir hala!

Vattenreningsexperiment, 1 134 kB PDF

 

 Picknick vid dammen i Hyllie vattenpark

8. Dammen

Nere vid dammen finns en brygga och soliga dagar är det en fin plats att äta medhavd fika på. Man kan undersöka vilket skräp som hamnat i dammen och fundera på var det kommer ifrån. Ta gärna med naturböcker för att kunna artbestämma växter och djur.

Hyllie vattentorn och Kretseum

 9. Vattentornet

Vattentornet i Hyllie är ett av VA SYDs tre verksamma vattentorn. Det är också Malmös yngsta vattentorn (1973) och en populär Malmösymbol. Alla vattentorn fungerar som kommunicerande kärl vilket man lätt kan demonstrera med en genomskinlig slang och en tratt. I vattenverkstaden som finns i slutet på Hyllie vattenpark kan man också experimentera med sammankopplade kommunicerande kärl.