VA SYD

Malmös vattentorn

I Malmö har vi tre stycken vattentorn i bruk: Hyllietornet, Oxietornet och Botildenborgstornet.

Hyllie vattentorn

Vattentornet i Hyllie är vårt yngsta och största vattentorn och stod klart 1973. Tornet var det vinnande förslaget i en arkitekttävling. Förslagen kallades "Drabant" och gjordes av Kjessler och Mannerstråle (Stockholm).

Tornet är 62 meter högt, innehåller 10200 kubikmeter vatten och är en populär Malmösymbol. Marknivån där det står är cirka 21 meter över havet.

Belysningen utanpå tornet är oftast blå, men kan variera utifrån olika högtider och andra speciella tillfällen i samband med olika events i staden. Belysningen släcks under Earth Hour i mars varje år för att visa vårt stöd i den årliga Manifestationen som World Wide Fund Nature (WWF) håller i. Under Prideveckan i Malmö belyste vi även tornet med regnbågsfärger.

Oxie vattentorn

Oxietornet är från 1972 och har en vattenvolym  på 5650 kubikmeter. Tornet är 31 meter högt och ligger på en kulle i Oxie, 56 meter över havet. Även Oxie vattentorn brukar ha belysning på fasaden. Just nu pågår renovering och i samband med det ska belysningen bytas ut och få nya lågenergilampor. Belysningen väntas vara igång igen i februari 2016.

Botildenborgs vattentorn

Botildenborgstornet är från 1949 och är 27 meter högt. Det innehåller 3000 kubikmeter vatten. Byggnaden var från början tänkt att även utgöra utsiktstorn. Tornet är ritat av dåvarande stadsarkitekten Carl-Axel Stoltz.

Södervärns vattentorn

Södervärnstornet stod klart 1916 och var i bruk i 99 år, fram till våren 2015. Tornet är 54 meter högt och innehöll 2300 kubikmeter vatten. Numera är övriga vattentorn anpassade för att även klara Södervärnstornets kapacitet. Vattentornet övergick i Malmö stads ägo 2018.

Pildammstornet

1904 byggdes vattentornet vid Pildammen av arkitekt Harald Boklund. Tornet blev snabbt otillräckligt och ersattes 1916 av Södervärns vattentorn. Vattentornet övergick i Malmö stads ägo 2018.

Sidan uppdaterad: 30 juni 2020 08:02

Innehållsansvarig: webbredaktionen

Du kanske även vill läsa