Spara vatten

Spara vatten

Det finns inte oändligt med rent vatten. Vi måste alla spara på vatten för att det ska finnas tillräckligt i sommar och i framtiden.

Vatten är vårt viktigaste livsmedel, vi är beroende av rent vatten idag och i framtiden. Klimatförändring, torka, översvämningar och miljöpåverkan hotar tillgången på vatten och gör det svårare att rena det vatten som finns i våra sjöar.

Visste du att varje person i Sverige använder cirka 140 liter vatten per dygn? Genom att förändra din vattenkonsumtion kan du göra stor skillnad och hjälpa till att spara på vårt värdefulla vatten.

Enkla tips för att spara vatten

Samla regnvatten

Samla regnvattnet i en tunna och använd det till trädgårdsbevattning. Vattna sena kvällar eller tidigt på morgonen. När du vattnar i sval jord så avdunstar mindre vatten än i varm jord på dagen. 

Fyll poolen på natten

Fyll poolen sakta och nattetid och fyll den bara en gång, Håller du vattnet rent med hjälp av en reningspump och klor kan du bada i samma vatten länge.

Var stolt över din gula gräsmatta!

Gräsmattan klarar av långvarig torka. Tänk på att det kan gå åt så mycket som 150–350 liter om du har vattenspridaren eller vattenslangen igång i 20 minuter.

Plantera på vår eller höst

Tänk på att inte lägga nya gräsmattor eller plantera nya häckar under sommartid. Det kräver mycket bevattning och är mycket bättre att göra från september och fram till april.

Skugga växterna

Placera krukor med känsliga växter på skuggiga platser under soliga dagar. Använd täckodling, det hjälper till att minska markens vattenavdunstning.

Duscha kortare

Duscha istället för att bada och ta en snabb dusch istället för en lång. Om du minskar duschtiden med 5 minuter, så sparar du 60 liter vatten. Stäng av duschen medan du tar schampo, balsam och tvål. Stäng av kranen när du borstar tänderna eller rakar dig.

Kör fulla maskiner

Fyll disk- och tvättmaskiner helt innan du kör dem och använd vattensnåla program. Undvik att diska för hand och att skölja disken under rinnande kran. När du diskar under rinnande vatten i tre minuter så använder du 18 liter vatten.

Kallt vatten i kylen

Fyll en kanna vatten och ställ i kylen så har du kallt vatten att dricka direkt istället för att spola ur kranen tills det blir kallt.

Bra att veta

  • För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.
  • Ett fyllt badkar motsvarar 200 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.
  • En vattenspridare gör av med 150-350 liter vatten på 20 minuter.
  • Det går åt ca 50 liter vatten för en maskin tvätt.
  • Varje person använder ca 140 liter vatten per dag.

Men det regnar ju ibland hjälper inte det?

Att det regnar då och då hjälper inte just nu, det krävs mer nederbörd än normalt under flera månader för att till exempel få en normal grundvattensituation. Läs här mer på Sveriges geologiska undersökning om grundvatten och data: sgu.se  

Sidan uppdaterad: 13 oktober 2020 15:27

Innehållsansvarig: webbredaktionen

Du kanske även vill läsa