I många länder är inte vatten en självklarhet. Att bara kunna vrida på kranen och fylla glaset med iskallt vatten är faktiskt en ren förmån. Dessutom räknas kranvatten som ett livsmedel i Sverige – det är till och med vårt mest kontrollerade livsmedel. Sverige har bland det bästa dricksvattnet i världen. Ibland glömmer man nästan vilken lyx det är.

Välj kranvatten – det tjänar både du och miljön på

Egentligen är det rätt konstigt att kranvatten inte är dyrare än vad det är – endast några ören betalar du för en liter från kranen. Ganska lite jämfört med flaskvatten från affären.

Kranvatten belastar inte miljön som flaskvatten gör. Flaskvattnet måste fraktas långväga från tillverkaren till inköpsställena, vilket medför utsläpp i miljön. Dessutom måste du själv släpa hem vattnet på flaska. Välj kranvatten – det tjänar både du och miljön på.

Prova dig fram och hitta nya smaker på ditt kranvatten

Kranvatten är friskt och gott som det är – men också fräscht med olika smaksättningar. En kvist färsk mynta och jordgubbar är både smakfullt och dekorativt. Pressade citrusfrukter är uppfriskande. Testa dig fram och hitta din favorit!

I år har vi tagit proffsen till hjälp för att kunna tipsa om några verkligen festliga och läskande vattendrinkar. Smaka och njut!
Tack till restaurang Mat & Vin Slottsparken i Malmö.

Gurka/Yuzu/Rosmarin/Äggivta
15 cl gurkvatten, 1 cl Yuzu, en kvist rosmarin, ett drag med pepparkvarnen. Skaka med is och servera i martiniglas.
Rabarber/Mynta/Vanilj/Lime
5 cl råsaft av rabarber, 1 cl limejuice, 3 cl vaniljsockerlag. Toppa med bubbelvatten och is, servera i champagneglas.
 Morot/Ingefära/Citronverbena/Äggvita
5 cl morotsjuice, 1 cl ingefärsjuice. Kör i mixer med ett par droppar äggvita, toppa med vatten och is. Dekorera med citronverbena i ett longdrink-glas.
Äpple/Fänkål/Citrontimjan
6 cl råsaft av gröna, syrliga äpplen, 3 cl råsaft av fänkål, en kvist citrontimjan. Toppa med is och vatten.
 Virgin Bloody Mary
6 cl tomatvatten, 2 cl råsaft av selleri, 3 droppar tabasco och is.