VA SYD

Kretseum

Kretseum är namnet på VA SYDs pedagogiska verksamhet som består av skolbesök på Kretseum – Kretslopp & Kunskapscentrum, Hyllie vattenpark, skolbesök på våra avloppsreningsverk och kretseum.se.

OBS! Öppet hus till påsk 8 april är inställt!

Kretseum - Kretslopp & Kunskapscentrum är navet i VA SYDs pedagogiska verksamhet. Huset ligger i Hyllie Vattenpark, bredvid Hyllie Vattentorn. Genom utställningen "Den hållbara staden" lär vi på ett inspirerande och interaktiv sätt ut hur vatten, avfall och energi hanteras. Utställningen tar med besökarna på en resa genom staden som visar hur viktigt det är att leva hållbart och göra medvetna val i vardagen. Syftet med Kretseum är också att ge besökarna kunskap och kännedom om hur våra samhällsbärande verksamheter som VA SYD, E.ON, Malmö Stad och Sysav fungerar samt hur vi arbetar gemensamt med stadens utveckling.

Målgrupp för utställningen är skolklasser från årskurs 6 och uppåt, från våra medlemskommuner Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö. Skolklasser från andra kommuner är i mån av plats också välkomna att boka ett besök. 

Utställningen "Den hållbara staden" (nytt fönster)

Klimatsmart hus

Huset är en del av Klimatsmarta Hyllie. Klimatkontraktet illustreras genom att besökare får ta del av framtidens klimatsmarta lösningar som huset i sig självt illustrerar i form av miljövänligt material, grönt tak och solceller.

Läs mer om Klimatkontraktet

Hyllie vattenpark

Hyllie vattenpark består av tio experimentella Vattenstationer som gör parken till ett spännande utflyktsmål för både Malmös skolor och allmänheten. Självklart är allmänhet och skolklasser från andra kommuner välkomna att nyttja parken och tillhörande lektionstips (nytt fönster). Besökarna ska vid besök i parken känna lust att utforska vattnen och fundera över dess egenskaper. Vattenparken är öppen hela året och vattnet är igång april-oktober. Besöken i parken är inte guidade och behöver inte förbokas.  

Hyllie vattenpark (nytt fönster)

Skolbesök på VA SYDs avloppsreningsverk

Skolbesök på våra avloppsreningsverk sker under tisdagar och onsdagar, perioderna april-maj och september-oktober. De avloppsreningsverk som är öppna för skolbesök är Källby i Lund, Klagshamn i Malmö, Ellinge i Eslöv och från hösten 2019 även Borgeby i Lomma. Under våren 2019 erbjuder vi skolklasser från Lomma att boka besök på Källby avloppsreningverk i Lund. Här får besökarna följa vattnets väg genom verket, lära sig vad som finns i avloppsvattnet, hur reningsprocesserna går till och lära sig om sin egen plats i och påverkan på detta kretslopp.

Målgrupp för skolbesök på våra avloppsreningsverk är skolklasser från årskurs 4 och uppåt, från våra medlemskommuner Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö. Skolklasser från andra kommuner är i mån av också plats välkomna att boka besök. 

Skolbesök på avloppsreningsverk (nytt fönster) 

Boka ditt besök

Alla våra skolbesök är kostnadsfria. Du bokar ditt besök genom Kundservice på 040-635 10 00 eller mejla kretseum@vasyd.se 

Vid frågor om vår pedagogiska verksamhet, kontakta emilia.dallosso@vasyd.se 

Sidan uppdaterad: 30 juni 2020 08:02

Innehållsansvarig: webbredaktionen

Du kanske även vill läsa