VA SYD

Dosera rätt

För mycket tvättmedel gör både inverkan på miljön och ger stor mängd lödder, vilket försämrar bearbetningen av tvätten. tänk på att tvätten inte blir renare vid överdosering.

Följ anvisningarna på tvättmedelsförpackningen.
Du väljer mängd tvättmedel beroende på hårdhetsgrad på vattnet. För mycket tvättmedel gör både inverkan på miljön och ger stor mängd lödder, vilket försämrar bearbetningen av tvätten. Tänk på att att tvätten inte blir renare vid överdosering. Däremot kan tvättmedel sitta kvar i tyget och kan ge både hudirritationer och allergier.  

Ta det lugnt med blekmedlet...
Blekmedel belastar miljön och bör inte användas. Det räcker att du använder vittvättmedel högst var tionde tvätt och däremellan kulörtvättmedel märkt med Svanen eller Bra Miljöval. Då håller sig dina textilier ljusa och fina utan att belasta miljön i onödan.

…och med sköljmedlet  
Sköljmedel kan användas för att syntetmaterial inte ska bli statiska. Det innehåller många kemikalier, så tänk efter före om du verkligen behöver använda det. 

Tvätta eller vädra?
Behöver kläderna alltid tvättas? Ibland räcker det att vädra dem. Prova att hänga kläderna utomhus eller nära ett öppet fönster istället för att tvätta dem. Då sparar du på plaggen, tvättmedel och miljön.

Sidan uppdaterad: 30 juni 2020 08:03

Innehållsansvarig: webbredaktionen

Du kanske även vill läsa