VA SYD

Minska sopmängden

Smarta inköp är bästa starten.
Ett sätt att minska miljöbelastningen är att minska sopmängden. Ett självklart sätt är att göra det genom smarta inköp, men även genom att källsortera ut förpackningar och matavfall.


Sopor granskas, vägs och analyseras

För att kunna jobba strategiskt med det vi kallar "avfallsminimering" gör vi återkommande så kallade plockanalyser. Då plockar vi igenom, väger och analyserar två ton soppåsar från olika områden i Malmö och Burlöv.

Vi gör plockanalyser en gång per år och vi ser att det fortfarande finns mycket avfall kvar i soppåsarna som borde källsorteras så att det hamnar i återvinningen istället.

Massor av förpackningar som kan återvinnas

Sånt som vi hittar en hel del av i soporna är till exempel tidningar, pappersförpackningar och plastförpackningar. Även metallförpackningar finns det för mycket av. Allt detta skulle kunna lämnas till återvinning istället och göra miljönytta.

Gamla tidningar blir till nya tidningar, plastförpackningar blir blomkrukor, balkonggolv och soptunnor, metallförpackningar blir bildelar och broar. Genom att källsortera och återvinna sparar vi både energi och råvaror.

Visste du förresten att du kan lägga plastpåsar och annan mjukplast tillsammans med hårdplasten i plaståtervinningen?

Sidan uppdaterad: 30 juni 2020 08:02

Innehållsansvarig: webbredaktionen

Du kanske även vill läsa