VA SYD

Grilla miljövänligt

Vill du grilla miljövänligt kan du till exempel använda en miljömärkt eltändare, tändpapper med stearin och FSC- och SIS-märkt grillkol.

Grilla miljövänligare

Bäst för miljön är kol- och elgrillar. Gasol är ett fossilt bränsle som släpper ut koldioxid som påverkar klimatet negativt. 

Grillkol och briketter

Kol och briketter som är märkta med FSC (Forest Stewardship Council) kommer från skogsbruk som är ansvarsfullt skötta. Välj också grillkol som är SIS-märkt, det innebär att kolet kommer från trä som inte är kemiskt behandlat

Välj FSC-märkt engångsgrill

Engångsgrillar är på grund av sin engångskonstruktion en riktig miljöbov. Aluminiumformen kräver mycket energi och är oftast laddad med paraffin som tändmedel. Paraffinet är en fossil produkt som orsakar utsläpp. Vill du ändå använda en engångsgrill, välj en märkt med FSC och släng den inte i naturen.

Engångsgrillar kan återvinnas om man lämnar in den som metallskrot på återvinningscentralen, vilket är det bästa alternativet. Annars lägger du den i en väl försluten påse i restavfallet. 

Tända grillen

Vill du grilla miljövänligt kan du använda el-tändare, braständare av trä eller miljömärkt tändpapper med stearin. Använder du tändvätska finns det varianter på etanol som påverkar klimatet i mindre grad än den vanliga som innehåller paraffin.

Sidan uppdaterad: 30 juni 2020 08:02

Innehållsansvarig: webbredaktionen

Du kanske även vill läsa