Besökare på återvinningsstation

Sortera förpackningar

Allt som är en förpackning kan du hjälpa till att sortera för att spara på resurser. Förpackningar sorterar du i ditt fyrfackskärl eller på återvinningsstationen.

Sedan 2019 kan villahushåll i Burlöv och Malmö sortera i egna fyrfackskärl på tomten. I flerfamiljsbostäder finns oftast ett miljörum för sortering. Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) ansvarar för återvinningsstationerna som finns på flera olika ställen i Malmö och Burlöv.

Vad räknas som förpackning?

En förpackning är en produkt som har framställts för att innehålla, skydda eller presentera en vara. Ställ dig frågan: Är det en förpackning?

JA. Då hör den hemma på en återvinningsstation, i ditt fyrfackskärl, eller om du har egen insamling av plast-, glas-, metall-, och pappersförpackningar där du bor.

NEJ. Då är det ofta restavfall, det vill säga det hör hemma i den vanliga soppåsen. Men kolla för säkerhets skull att det inte är farligt avfall, medicin eller elektronik. Tänk på att matavfall ska inte heller hamna i restavfallet utan i sin egen papperspåse. Även sådant som inte är förpackningar kan sorteras på återvinningscentralen.

Skölja eller inte skölja?

Förpackningar som lämnas för återvinning ska vara tomma men behöver ej sköljas ur. Vill du skölja ur dem så använd kallt vatten eller diskvattnet innan du tömmer ut det.

Sidan uppdaterad 27 maj 2020 15:50

Innehållsansvarig: webbredaktionen

Du kanske även vill läsa