VA SYD

Elavfall

Som elektronikavfall räknas alla saker som har sladd eller drivs med batteri, vilket innebär allt från batteridrivna leksaker till hårfönar till vitvaror. Allt elektroniskt avfall ska lämnas som hela produkter, inte sönderplockade. På så sätt håller de bättre i hanteringen.

Varför sortera elavfall?

Elavfall kan innehålla metaller, flamskyddsmedel och andra ämnen, som är skadliga för miljön och människan. Därför får inte elektronikavfall slängas tillsammans med de vanliga soporna eller grovsoporna, varken i kärl eller containrar. På Sysav elektronikåtervinning separeras sedan bland annat metaller för återvinning och skadliga ämnen tas om hand på ett miljösäkert sätt.

Var ska jag lämna mitt elavfall?

Elektronikavfall kan du lämna på en av Sysavs bemannade återvinningscentraler. I Malmö finns två återvinningscentraler:

  • Norra Hamnens Återvinningscentral, Bjurögatan i Malmö
  • Bunkeflo Återvinningscentral, Gottorpsvägen i Bunkeflostrand

Du kan också lämna mindre elartiklar - max en mikrougns storlek - till Farligt Avfall-bilen. Lampor och småelektronik kan även lämnas i insamlingsskåpet Samlaren som finns i större matbutiker i Burlöv och Malmö.

Nu kan du även lämna in smått elavfall till större butiker som säljer elektronikprodukter. Butiken är skyldig att ta emot smått elavfall, även om du inte köper något. Exempel på smått elavfall är till exempel mobiler, batteridrivna leksaker, köksmaskiner som elvispar och vattenkokare; allt som är mindre än 25 cm.

Bor du i villa och vill få hämtat hos dig?

Om du bor i villa i Malmö eller Burlöv kan VA SYD hämta elektriska produkter vid din tomtgräns mot en avgift. Exempel på elavfall vi hämtar:

  • spisar, diskmaskiner, tvättmaskiner, kylskåp, TV-apparater, dataskärmar, stereoapparater med mera.

Kostnaden för hämtning är 150 kronor i framkörningsavgift samt 60 kronor per kolli. Beställning görs genom att ringa VA SYDs Kundservice.

Bor du i lägenhet och har svårt att köra avfallet själv?

Om du bor i lägenhet kan du kontakta din fastighetsägare eller bostadsrättsförening för information kring vad som gäller för bortforsling av elavfall där du bor.

Verksamhetsavfall

Företag kan lämna elektronikavfall till Sysavs anläggning för farligt avfall på Spillepengsgatan.

Sidan uppdaterad: 10 augusti 2020 15:16

Innehållsansvarig: webbredaktionen

Du kanske även vill läsa