Störning: Malmö / Risk för lågt vattentryck och missfärgat vatten i västra och södra Malmö

Uppdaterad: 2022-01-14 09:55

Frusna löv

Fastfruset avfall

Vid minusgrader kan exempelvis matavfall frysa fast i kärlet. Det är fastighetsägarens ansvar att se till att avfallet kan tömmas.

Kyla och snö kan ge effekter på soptömningen, då fastfrusna sopor fastnar i kärlen. Vid minusgrader kan exempelvis matavfall, och annat fuktigt avfall, frysa fast i kärlet. Kärlet blir då inte ordentligt tömt när sopbilen vänder det upp och ner. Detsamma gäller om locket till matavfallskärlet fryser fast – soporna faller inte ut.

Fastighetsägarens ansvar

Det är fastighetsägarens ansvar att se till att avfallet kan tömmas. Sop- och matavfallspåsarna måste ligga tillräckligt löst för att kunna falla ut när kärlet vänds upp och ner på sopbilen. Locket till matavfallsfacket måste gå att öppna. Det ska också vara skottat och halkbekämpat fram till kärlen.

Sopbilschaufförerna brukar skaka kärlet lite extra när det är kallt och soporna verkar ha frusit fast får men av arbetsmiljöskäl och enligt avfallsföreskrifterna får de inte hacka loss påsarna eller rota bland soporna.

Läs avfallsföreskrifterna för Malmö stad och Burlövs kommun

Tips inför soptömning

Hantering av matavfallet inomhus

 • Låt matavfallet rinna av i vasken innan du lägger det i den bruna påsen.
 • Lägg lite hushållspapper i botten av påsen för att kapsla in vätskan. Skulle påsen ändå bli blöt, använd dubbla påsar.
 • Fyll inte påsen över den streckade linjen. En överfull påse är svår att rulla ihop ordentligt. Resultatet blir oftast att matavfallet ramlar ur påsen och i kärlet och fryser fast vid sträng kyla.
 • Slut matavfallspåsen väl.
 • Byt matavfallspåse ofta så minskar du risken för fastfrysning.
 • Lägg aldrig matavfallspåsen i en plastpåse.

Ditt sopkärl

 • Låt locket på matavfallsfacket vara lite öppet under vinterhalvåret för att minska kondensbildning. Lägg ner påsen i kärlet med botten uppåt.
 • Pressa inte ner påsarna i kärlet.
 • Stäng sopkärlets stora lock ordentligt varje gång så inget vatten tränger in i kärlet.
 • Använd skaftet på en kratta eller liknande och "rör om" bland de frusna påsarna eller förpackningarna på tömningsdagen.
 • Kontrollera att locket går att öppna på tömningsdagen; det kan behövas lirkas upp med ett verktyg eller lite hett vatten.

Skulle det finnas fastfruset avfall kvar i kärlet efter tömning räknas detta inte som utebliven tömning. Det ligger kvar till nästa tömning, om du inte önskar en extratömning. Extratömning kan beställas via Mina sidor. 

Vi hoppas du har förståelse för situationen trots att det kan innebära en olägenhet för dig.

Sidan uppdaterad: 1 december 2021 10:53

Innehållsansvarig: webbredaktionen