Störning: Malmö / Risk för lågt vattentryck och missfärgat vatten i västra och södra Malmö

Uppdaterad: 2022-01-14 09:55

Miljörum ute

Avfall och soptömning för företag och verksamheter

VA SYD ansvarar för hämtning av hushållsavfall i Burlövs kommun och Malmö stad. Företag, flerfamiljsfastigheter och verksamheter måste ha abonnemang för hämtning av mat- och restavfall.

VA SYD ansvarar för hämtning av restavfall, matavfall och trädgårdsavfall. Startar du ett nytt abonnemang för restavfall, får du automatiskt även ett matavfallskärl. Insamling av matavfall är obligatoriskt i Malmö och Burlöv.

VA SYD hämtar inte förpackningsmaterial och tidningar åt företag och verksamheter. Det är andra avfallsaktörer på marknaden som erbjuder detta. Det är upp till varje fastighetsägare eller verksamhet att arrangera hämtning av förpackningar och tidningar.

Enligt avfallsföreskrifterna ställer vi krav på fastighetsägaren för att avfallet ska hämtas.

För att få ditt avfall hämtat

Ändringar i ditt abonnemang

Ändringar i ditt abonnemang för avfall gör du i Mina sidor. Alla ändringar kostar 90 kronor per tillfälle. En ändring kan vara att byta storlek på kärl, antal eller tömningsfrekvens. På Mina sidor kan du också beställa extratömningar, reklamera utebliven soptömning och kontrollera dina fakturor. Du loggar in med kundnummer och organisationsnummer.

Mina sidor

Säga upp abonnemang

När du säljer din verksamhet ska du anmäla ägarbyte till oss för att överlåta abonnemanget till den nya ägaren. Säljaren eller köparen kan göra anmälan om ägarbyte.

Anmäl flytt och ägarbyte

Uppehåll och dispens

Du kan ansöka om uppehåll i hämtningen av hushållsavfall om fastigheten ska stå tom i minste tre månader. Kärlen hämtas då in. Grundavgiften kvarstår.

Ansök om uppehåll i hämtning av hushållsavfall, PDF 97 kB

Du som har separat kärl för matavfall kan ansöka om dispens för hämtning av matavfall i max tre år.

Ansök om dispens för hämtning av matavfall, PDF 122 kB

Taggning av kärl

Alla kärl för matavfall, restavfall och trädgårdsavfall har en tagg på ”magen” sedan flera år tillbaka. Taggen är till för att vi ska kunna kvalitetssäkra våra tjänster. Taggen läses av automatiskt varje gång kärlet töms i sopbilen.

När du ringer kan vår Kundservice direkt se om kärlet blivit tömt som det ska. På så vis kan vi säkerställa att våra kunder får de tjänster de betalar för.

Att tagga kärl används generellt i avfallsbranschen. Taggningen kan enbart visa om kärlet blivit tömt.

Sidan uppdaterad: 1 november 2021 09:01

Innehållsansvarig: webbredaktionen